رئیس سازمان نظام روان شناسی و مشاوره گفت: با وجود مقبره دانشمند بزرگی به مانند ابوعلیسینا در همدان و مطالب روانشناسی که در کتابهای این عالم مشرق زمین مطرح شده است همدان به واقع پدر روانشنایی ایران است.
دکتر محمد حاتمی در نشست بررسی جایگاه روانشناسان و مشاوران در فرآیند تصمیمسازی و طرح مسایل و مشکلات صنفی و حرفهای اولیه و راهکار تسهیل فرآیند آن در سالن اجتماعات چمران دانشگاه بوعلیسینای همدان اظهار کرد: بزرگترین افتخار تاریخ کشور بوعلیسینا و کتابهای ارزشمند این حکیم بزرگ در اروپا تدریس میشود.
وی در بخش دیگری از سخنان خود در تلاش برا تمرکززدایی از نحوه خدمات سازمان و اگذاری بخشی از به دفاتر نظام در مراکزاستانها افزود: اکنون بیش از 200 هزار نفر دانشجو در رشتههای 16 گانه روان شناسی مغول به تحصیل هستند.
حاتمی افزود:در ایران به ازای هر ۱۸ هزارخانوار یک روان شناس وجود دارد در حالی که استاندارد جهانی هر ۵۰ خانوار یک روان شناس است.
رئیس سازمان نظام روانشناسی گفت: اکنون 22 میلیون خانوار در کشور داریم و بر اساس استانداردها باید به ازای هر 50 خانوار نفر یک روان شناس داشته باشیم اکنون سازمان 30 هزار عضو دارد که از این تعداد 6 هزار نفر پروانه فعالیت صلاحیت حرفهای دریافت کردند. با این وصف کشور ما به یک میلیون نفر روان شناس نیاز دارد.
وی اظهار کرد: یکی از فعالیتهای اصلی بعد از آغاز کار در این سمت در سازمان روان شناسی ایران تمرکززدای بوده و هست تا بخشی از وظایف صدور پروانه صلاحیت حرفهای به استان ها واگذار شود که بر این اساس استان همدان یکی از این استانها که از امروز اجازه دارد تا کمیسیونهای لازم را برای صدور پروانه تکشیل دهد که البته برای استاندارد تشکیل شدن این کمیسیون کاستیهای را از استادان دیگر تامین خواهیم کرد.
رئیس سازمان نظام روان شناسی و مشاوره گفت: سازمان در تهران باید مسئولیت ها را به استان ها واگذار کند و در قبال واگذاری مسئولیت هم ازدفاتر استانی بخواهد که به امور مرتبط رسیدگی کنند و برای این امور را هم بایدزیرساخت ها را به لحاظ سخت افزاری فراهم کنیم که گامهای آن به بروز رسانی سایت و باز مهندسی ساختار آغاز کردیم هر چند مخالفتهای هم در شورای مرکزی برای اصلاح این ساختار وجود دارد.
وی از برخورد جدی سازمان با افراد غیر متخصص که به عنوان روان شناس در کشور فعالیت دارند خبر داد و افزود: بسیاری از احکام این افراد متخلف با همکاری دستگاه قضایی اجرایی شده است چرا که روان شناسی و مشاوره تخصص است و به مانند سایر تخصص همه افرادی که می خواهند در این حوزه فعالیت کنند باید مجوز و صلاحیت فعالیت خود را از سازمان نظام روان شناسی و مشاوره دریافت کنند.
وی درباره صدور مجوز فعالیت برای امر تخصصی روان شناسی و مشاوره توسط سایر نهادها هم گفت: در این حوزه طبق قانون فقط سازمان مجاز به صدور مجوز است و برای کاهش مواردی مانند این با نهادهای که در این حوزه مجوز صادر میکردند هم رایزنی شده است که آنها هم پذیرفتند فقط مجوز را سازمان صادر کند.
وی افزود : این رشته در همدان سطح کیفی و علمی بالایی دارد البته با ارائه رشته های کاربردی تر توسعه روان شناسی در دانشگاه بوعلی سینا را مدنظر داریم. هم اکنون در استان همدان، ۶۰ روان شناس و مشاور دارای پروانه تخصصی فعالیت می کنند.
در پایان این نشست پرسش و پاسخ درباره راهکار بین روان شناسان و اعضای هیات مدیره سازمان نظام روان شناسی و مشاوره کشور در همدان برگزار شد که رئیس سازمان و معاون پژوهشی سازمان نظام روان شناسی کشور به سئوالهای حاضران پاسخ دادند.
هیچ نهادی اجازه صدور پروانه صلاحیت حرفهای روان شناسی ندارد
معاون پژوهشی سازمان نظام روان شناسی و مشاوره گفت: بر اساس قانون فقط سازمان نظام روان شناسی و مشاوره کشور متولی و مجاز به صدور پروانه صلاحیت حرفهای برای روان شناسان و مشاوران در کشور است.
در ادامه مراسم دکتر فریبرز درتاج ظهر طی سخنانی اظهار کرد: رشته روان شناسی جزو ۱۰ رشته نخست انتخاب رشته دانشجویان است با وجود این تقاضا برخی تصور میکنند فقط به صرف مدرک تحصیلی غیر مرتبط یا در سطح کارشناسی اجازه دارند مشاوره روان شناسی بدهند در حالیکه این طور نیست و باید مجوز بگیرند.
وی افزود: روان شناسی به مانند همه رشتههای علمی دیگر یک دانش تخصصی است و کسی اجازه ندارد بدون داشتن مجوز صلاحیت حرفه ای به این حوزه تخصصی وارد شود.
عضو هیأت علمی دانشگاه علامه طباطبایی درباره افراد با مدرک تحصیلی غیر مرتبط هم گفت: به مانند همه سازمانهای نظام فعال در کشور ضوابطی برای صدور پروانه فعالیت صلاحیت حرفه ای وجود دارد که همه باید مطابق آن فعالیت کنند همچنین همه دانشجویان ورودی قبل از سال ۹۳ که مدرک تحصیلی آنها در ۲ مقطع یکسان نیست بعد از فارغ التحصیلی باید در آزمون جامع مرتبط پذیرفته شوند و بعد برای دریافت پروانه فعالیت ثبت نام کنند.
درتاج گفت: برای دریافت پروانه فعالیت حرفهای هم باید یک سال از فارغ التحصیلی همه فارغالتحصیلات تکمیلی بگذرد برای دریافت مجوز فعالیت کلنیک هم بازهزمانی خاص دیگر باید رعایت شود.
وی درباره طولانی شدن زمان صدور پروانه صلاحیت حرفهای اظهار کرد: فقط در رشته عمومی انباشت تقاضا داریم که به این تقاضا هم تا سال ۹۴ پاسخ داده شده است و برای بروز شدن این حوزه هم تعداد کمیسیونها از یک کمیسیون به ۴ کمیسیون در هفته رسیده است.
درتاج یکی از مشکلات حوزه روان شناسی را فعالیت افراد بدون تخصص در فضای مجازی عنوان و افزود: باید مردم مطلع باشند که به هر فردی در فضای مجازی اطمینان نکنند و حتما صلاحیت آن فرد را از طریق سازمان جویا شوند یا تخلفهای مرتبط را به سایت سازمان اطلاع رسانی کنند تا به صورت قانون با این افراد برخورد شود.