نادر رستمی
کارشناس امور تربیتی جوانان و مدیر بازنشسته باشگاههای اوقات فراغت در دانمارک
خودکشی در شادترین کشور جهان پدیدهای است که صرفا نمیتوان آن را با اعداد و ارقام اقتصادی و ریاضی یا شاخص رفاه و ... تعبیر و تفسیر کرد.
من همیشه آمار را بیشتر از تفسیر و تحلیل های ذهنی از واقعیات قبول دارم اما معتقدم با صرف تکیه بر آمار اقتصادی و ریاضی نمی توان پدیدههای پیچیده اجتماعی و انسانی را تعبیر و تفسیر کرد.
احتمالا همه ما میدانیم که کشورهای اسکاندیناوی معمولا در شاخص جهانی شادترین کشورها(یا مردمان) جهان همواره در صدر لیست قرار دارند و ردههای بالایی جدول شادترین کشورهای جهان را به خود اختصاص میدهند و تقریبا همه ساله کشور دانمارک در ۵ رتبهی بالا و در اکثر موارد مقام اول تا سوم را به خود اختصاص میدهد.
اما در همین دانمارک که یکی از شادترین و به عبارتی شادترین کشور جهان است، آمار خودکشی قابل توجه است و این کشور جزء کشورهایی است که در جدول جهانی خودکشی در میانه های روبه بالا قرار دارد.
به عنوان کسی که متخصص امور تربیتی جوانان و نوجوانان در دانمارک هستم و قریب 30 سال در این حوزه فعالیت کردهام، یکی از عمده دلایل اصلی وجود پدیده خودکشی در دانمارک را مشکلات فردی و اجتماعی می دانم، مشکلاتی که به رغم شادبودن وبالا بودن شاخص های رفاهی در این کشور، همچنان وجود دارد و شهروندان را تحریک به خودکشی می کند. به طور طبیعی از دلایل و شاخص های عمده شادبودن مردمان کشورها، کم بودن مشکلات، کم بودن تورم، رفاه اجتماعی و امکانات بالا میباشد ولی با این حال این میزان از رفاه و برخورداری به معنای نبودن مشکلات در کشوری مثل دانمارک و کشورهای مشابه نیست.
حق مطلب این است که در هیچ جایی از این کره خاکی خوشبختی مطلق پیدا نمیشود و به طور طبیعی،هر جایی مشکلات مختص به خود را نیز دارد. مشکلاتی که حتی گریبان مردم بقول آمار شاد و خوشبخت دانمارک را هم گرفته و رها نمیکند.
در این ارتباط از 2 سایتهای دانمارکی Faktalink.dk (لینک واقعیات) و Livslinie (خط زندگی) استفاده میکنم. هر دو این لینکها مورد تایید ادارات رسمی دانمارک هستند.
در اینجا لازم می دانم به برخی از آمارهای استخراج شده از این دو سایت اشاره کنم:
- در دنیا سالانه 800 هزار نفر دست به خودکشی میزنند و در دانمارک همه ساله بین ۶۰۰۰ تا ۱۰۰۰۰ نفر سعی به خودکشی میکنند که در سال ۲۰۱۷:
- 568 نفر بر اثر خودکشی جان خود را از دست دادهاند.
- از این تعداد ۴۲۶ نفر مرد و ۱۴۲ زن بودهاند.
- ۶۰% از این تعداد بالای شصت سال دارند و این روند تا سن 80 سالگی مردان نیز ادامه پیدا میکند.
- خودکشی در میان بزرگسالان ۶ بار بیشتر از خودکشی بین جوانان ۱۵ تا ۲۴ ساله است.
۴۰% خودکشی زنها در بین دختر خانمها و خانمهای ۱۵ تا ۲۹ ساله میباشد.
-۶۰% افردای که دست به خودکشی میزنند افسرده هستند و بیمارانی که برای افسردگی بستری میشوند ریسک خودکشی آنها ۴۴% بیشتر از مردم عادی است.
- از هر خودکشی میانگین ۶ نفر از فامیلهای درج یک و دوستان خیلی خوب، لطمهی روحی شدید میخورند.
سالیانه میانگین ۵۵۰۰۰ نفر در دانمارک میمیرند که تقریبا ۶۰۰ نفر، مرگشان به دلیل خودکشی است. (یعنی تقریبا ۱/۱ % به دلیل خودکشی جانشان را از دست میدهند.)
سایت "خط زندگی" که در راستای جلوگیری از خودکشی خدمات خیلی خوبی ارائه میدهد معتقد است افرادی که اختلالات روحی و روانی دارند، مردان پیر، دختران و زنان جوان، افرادی که قبلا تلاش به خودکشی کردهاند و نیز افرادی که عزیزان درجهی اول خود را به دلیل خودکشی از دست دادهاند در گروه بالای ریسک قرار دارند و درصد خودکشی گروههای اشاره شده بالا میباشد.
سایت خط زندگی مینویسد: مردان و زنانی که تحصیلات بالای دانشگاهی و درآمد بالا ندارند نیز در گروه ریسک هستند.
طبق آمار لینک خط زندگی در سال ۲۰۱۷ میلادی:
۱۶۹۸۰ نفر به این سایت مراجعه و اشاره به تمایل به خودکشی کردهاند.
۱۵۴۲۷ نفر از طریق تلفن
۷۹۴ از طریق چت
۷۵۹ نفر از طریق لینک و ایمیل با این سایت تماس گرفتهاند.
۶۱ % مراجعه کنندگان زن و ۳۹ % مرد بودهاند.
۳۶۷۴ نفر بین ساعت ۲۳ شب تا ۴ صبح تماس گرفتهاند.
۲۹% مراجعه کنندگان از تنهایی رنج میبرند.