طبق آخرین آمار از وضعیت طلاق و ازدواج در کشور، امسال ۳۲۴ هزار و ۷۱۳ نفر ازدواج کرده و ۸۴ هزار و ۱۶ نفر طلاق گرفته اند...
به گفته ابوترابی سخنگوی سازمان ثبت احوال، هر دو فصل یک بار آمار ازدواج و طلاق استخراج میشود و به همین دلیل آخرین آمار مربوط به نیمه اول سال بوده و سه ماهه اخیر جمع آوری نشده است.
به گفته مسئولان، تعداد ازدواجهای ثبت شده در کشور در سال ۹۶ نزدیک به ۶۰۹ هزار مورد و حدود هشت درصد کمتر از سال ۹۵ بوده است.
این در حالی است که کمتر از یک دهه پیش که جمعیت کشور به مراتب کمتر از حالا بود طی یک سال، ۸۹۰ هزار ازدواج به ثبت رسیده بود اما اکنون ازدواجهای ثبت شده در سال گذشته ۵۱ هزار مورد کمتر از سال پیش از آن است.
به رغم افزایش جمعیت، آمار ازدواج در ایران از اواخر دهه ۸۰ مدام کاهش داشته و در مقابل آمار طلاق ثبت شده گاهی هم بیشتر شده است.
سخنگوی سازمان ثبت احوال کشور می گوید: در دهه ۶۰ به دلیل جنگ تحمیلی رشد بالای جمعیت را تا نرخ ۳.۷داشتهایم در حالی که اکنون اینگونه نیست و کاهش یافته است، به همین دلیل آمار ازدواج نیز متاثر از آن بالا رفت.
ابوترابی می افزاید: هر چند تغییرات ازدواج و طلاق نامحسوس است اما در مقاطعی شاهد کاهش یا افزایش ازدواج هستیم چراکه وضعیت و هرم سنی جمعیت بر میزانهای ازدواج و طلاق مؤثر است و مقایسه و رتبهبندی استانها در این زمینه تنها در صورتی امکانپذیر است که هرم سنی جمعیت به صورت کشوری دیده شود نه استانی.
فقط سازمان ثبت احوال متولی انتشار آمار طلاق و ازدواج است
وی در مورد اینکه بسیاری از سازمانها به اعلام آمارهای حیاتی اقدام می کنند تاکید می کند: سازمان ثبت احوال براساس قانون تنها متولی انتشار و اعلام نرخ ازدواج،طلاق، ولادت و فوت است.
از طرفی در سال گذشته ۱۷۶ هزار طلاق ثبت شده و امسال ۸۴ هزار و ۱۶ نفر که بیانگر کاهش روند افزایش طلاق است.
هر سه دقیقه یک طلاق!
طلاقهای ثبت شده در سال ۹۶ دو هزار مورد بیش از سال قبل از آن بوده است. آمار اعلام شده نشان میدهد که در سال ۹۶ هر ساعت ۲۰ مورد، و به عبارت دیگر هر سه دقیقه یک طلاق ثبت شده و معادل ۲۹ درصد پیوندها، جدایی رخ داده است.
درباره علت افزایش شدید طلاق دیدگاههای مختلفی وجود دارد شاید دست ماهواره و فضای مجازی و مسائلی از این قبیل در میان باشد اما کارشناسان از جمله دلایل بسیار مهم رسیدن زوجها به طلاق را، مسائل اقتصادی ذکر میکنند.
طبق تازه ترین آمار که مربوط به سال ۹۶ است نشان می دهد نرخ عمومی طلاق در کل کشور ۲.۲ است و تهران با نرخ ۲.۸ بیشترین طلاق را داشته و پس از آن استانهای کردستان و کرمانشاه و خراسان رضوی قرار دارند کمترین آمار طلاق نیز مربوط به سیستان و بلوچستان با نرخ عمومی ۰.۷ است.
میانگین سن طلاق نیز در کشور برای مردان ۳۶.۹ و برای زنان ۳۲ سال است.
میانگین طول مدت ازدواج در زمان طلاق ۱۰ سال گزارش شده است.استان گیلان بیشترین میانگین طول مدت ازدواج را در زمان طلاق با ۱۲ سال و استان گیلان کمترین نرخ را با ۶ سال دارد و میانگین طول مدت ازدواجهای منجر به طلاق در استان تهران ۱۱ سال بوده است.
افزایش خزان زندگی در فصول سرد سال
همچنین میزان طلاق متاهلان در بازه های فصلی سالهای ۹۵،۹۶ و دوفصل بهار و تابستان سال ۹۷ نیز ثبت شده است:
نرخ طلاق در فصل بهار و تابستان ۹۵ ،۷.۹ و در پاییز و زمستان ۸.۰ بوده اما در سال گذشته در بهار ۸.۰ در تابستان ۸.۳ و در پاییز و زمستان ۸.۴ بوده است. و در بهار امسال نرخ طلاق متاهلان ۸.۲ و در تابستان ۸.۳ گزارش شده است.
سن ازدواج عروس و دامادها
میانگین سن ازدواج در سال جاری در کل کشور در دامادها ۲۹.۲ و در میان عروس ها ۲۴.۴ است.سن ازدواج برای بار اول در مردان ۲۷.۴ و در زنان ۲۳.۲ است.
به طور مثال در استان تهران نیمی از دامادها در زمان اولین ازدواج خود بیش از ۲۸ سال سن داشتهاند. نیمی از عروسهای تهرانی نیز در زمان ازدواج خود سنی بیش از ۲۵ سال داشتهاند. در زمان طلاق نیز نیمی از شوهران کمتر از ۳۶ سال داشتهاند. این مقدار برای زنان ۳۳ سال بوده است.
براساس آمار ازدواج در سال گذشته نیز، میزان عمومی ازدواج ۷.۶، میانگین ازدواج بازتعریف شده یعنی تعداد ازدواج رخ داده در یک زمان مشخص مثلا یک سال، ۶۳.۶ است.
به ترتیب استانهای خراسان شمالی،اردبیل، کردستان و لرستان بیشترین آمار ازدواج را در سال گذشته داشته اند.