برای برخی افراد ارتباط برقرار کردن با دیگران و همچنین صحبت کردن در جمع بسیار دشوار است؛ اینکه در موردعلاقه مندی هایشان حرف بزنند، اظهار نظر کنند و به دیگران نزدیک شوند مانند جابجا کردن یک کوه است. آنها اغلب برای نزدیک شدن به دیگران احساس خجالت میکنند و برای حرف زدن در یک جمعیت احساس ترس دارند اما این ترس یا خجالت را میتوان برطرف کرد.
ما در این مقاله راههایی را به شما خواهیم گفت که میتوانید از خود یک فرد اجتماعی بسازید فقط کافی است کمی حوصله به خرج دهید و تمرین کنید.
در یک جلسه مهم کاری گرد تا گرد نشستهاید؛ همه افراد انتقادات و پیشنهادهایی را مطرح میکنند و نوبت به شما می رسد؛ رنگ بر چهره ندارید، دستتان از استرس عرق میکند و هنگام حرف زدن تپق میزنید. در همین حین ممکن است مورد تمسخر دیگران قرار بگیرید و احساس خجالت بیشتری به شما دست دهد. خیلی دوست دارید شما هم مانند بقیه قاطعانه صحبت کنید اما احساس میکنید هیچ مهارتی در صحبت کردن و روابط اجتماعی ندارید؛ در همین حال ممکن است سؤالی فکرتان را مشغول کند که چرا بعضی افراد روابط اجتماعی و فن بیان خوبی دارند؟ آیا مهارتهای ارتباطی ذاتی است یا اکتسابی؟
وقتی میگویید مهارتهای ارتباطی ذاتی است یعنی شما اعتقاد دارید که روی ژنهای ما نوشتهشده است که روابط اجتماعی چه کسی قوی است و روابط اجتماعی چه کسی ضعیف؛ درحالیکه مهارتهای ارتباطی افراد تا حد زیادی اکتسابی است و ناشی از دوران کودکی میشود؛ درواقع ما از بدو تولد زیست اجتماعی خود را آغاز میکنیم. ما از شروع تولد چیزهای مختلفی میبینیم، کتابهای زیادی میخوانیم و با افراد زیادی در تعامل هستیم که همه میتوانند در روابط ما تأثیرگذار باشند.
اگر بر این باور باشید که مهارت ارتباطی ذاتی است باید بدانید که یک مسئله ذاتی را هیچگاه نمیتوانید تغییر دهید و با این تفکر هیچوقت نخواهید توانست ارتباط اجتماعی خوبی را کسب کنید لذا اگر در کسب مهارتهای ارتباطی مصمم باشید و برای آن تلاش کنید قطعاً شاهد کسب مهارت خود خواهید شد. شاید در بین دوستان و آشنایان افرادی را دیده باشید که خیلی منزوی و گوشهگیر بودهاند و اکنون روابط اجتماعی نسبتاً خوبی پیداکردهاند، به این دلیل است که سعی کردهاند روی مهارتهای ارتباطی خود کار کنند و فکرشان را از روی ذاتی بودن خارج کنند.
اهمیت روابط اجتماعی در طول زندگی
سازمان بهداشت جهانی، روابط اجتماعی را بهعنوان یک عامل مهم سلامت در طول زندگی ما به رسمیت میشناسد. همچنین تصدیق میکند که روابط اجتماعی میتواند جلوی بروز بیماری و مرگومیر در افراد را بگیرد.
در دانشگاه ماساچوست -گروه آمشرس گروه جامعهشناسی و موسسه محاسبات اجتماعی- طی بررسی تاثیر روابط اجتماعی بر روی سلامت به این نتیجه دست یافته است که روابط اجتماعی تأثیر زیادی در بهتر و بدتر شدن سلامت دارد. روابط اجتماعی ما کاملاً با خوشبختی ما مرتبط است. این مطالعات نشان داد وقتی روابط اجتماعی قوی داریم خوشبختتر هستیم چراکه ارتباط با دوستان و همکاران باعث حس شادی و رضایت در افراد میشود.
مطالعه FMRI*- تصویرسازی تشدید مغناطیسی کارکردی نشان داد که احساس تنهایی و انزوای اجتماعی میتواند بر فعالیت مغز انسان و همچنین رفتار افراد تأثیر بگذارد. محققان نشان دادند که تنهایی باعث کاهش فعال شدن استریاتوم شکمی-یکی از بخش زیرقشری مغز- میشود. انزوای اجتماعی، درنهایت منجر به فشارخون بالا و کاهش عملکرد سیستم ایمنی میشود.
روشهایی برای بهبود روابط اجتماعی
برای بسیاری از ما، برقراری ارتباط با دیگران بسیار سخت است. پیشنهادهای زیر باعث شود که تعامل اجتماعی برایتان آسانتر شود. مهمترین عامل در روابط اجتماعی داشتن شجاعت برای گفتن چیزی است که میخواهید بگویید. محتوای واقعی مکالمه اغلب در مرحلهٔ دوم قرار میگیرد. با شروع یک مکالمه فرض نکنید که شخص، علاقهمند به تعامل با شما است یا خیر، اغلب این علاقه را میتوان در طی یک بحث رشد داد؛ علاوه بر شجاعت روشهای دیگری هم برای بهبود و تقویت روابط اجتماعی مؤثر است که ما به آنها میپردازیم:
1- مثل یک شخص اجتماعی رفتار کنید
حتی اگر خود را فردی منزوی میدانید، میتوانید مانند یک موجود اجتماعی رفتار کنید. هرگز اجازه ندهید که اضطراب مانع روابط اجتماعی شما با دیگران شود. حتی اگر عصبانی هستید و تصور میکنید زمانی که آرام شوید دیگر حرفتان را به زبان نمیآورید همان لحظه احساستان را بیان کنید؛ با این روش شما متوجه بهبود روابط اجتماعی خود خواهید شد.
2-کتابهای مربوط به مهارتهای اجتماعی را بخوانید
کتابهای زیادی در بازار وجود دارد که میتواند به شما در یادگیری مهارتهای اجتماعی خاص و راههای شروع گفتگو کمک کند. بااینحال، در نظر داشته باشید که خواندن اینگونه کتابها بهتنهایی کافی نیست و شما باید آنها را بارها و بارها تمرین کنید.
3- ارتباط چشمی برقرار کنید
درحالیکه باکسی صحبت میکنید در چشم طرف مقابلتان نگاه کنید و به یاد داشته باشید که علاوه بر تماس چشمی، گوش دادن هم در مهارت اجتماعی بسیار مهم است. این مسئله به دو طرف کمک میکند که شناختهشده و شنیده شود. علاوه بر این برای بالا رفتن اعتمادبهنفس در تعامل با دیگران سعی کنید خود را از لحاظ زبان بدن ارزیابی کنید. یکی از بهترین تمرینها برای بالا بردن روابط اجتماعی، صحبت کردن با خود جلوی آینه است. شما میتوانید با اعتمادبهنفسِ تمام، جلوی آینه قرار بگیرید و تصور کنید جمعیت زیادی مقابلتان قرارگرفتهاند و شما باید صحبت کنید. ابتدا به چهره و حرکات دست خود دقت کنید و شروع به بحث کردن با خود کنید. آنقدر این کار را تکرار کنید تا ترس شما برای صحبت کردن در حضور دیگران کم شود و به یک فرد با روابط اجتماعی بالا تبدیل شوید.
4-الگوبرداری کنید
یکی دیگر از روشهای بهبود روابط اجتماعی، الگوبرداری از شخصیتهایی است که شما آنها را دوست دارید. آن شخصیت میتواند یک بازیگر تلویزیونی باشد یا یک دوست. اینگونه سعی میکنید خود را با فرد مورد علاقه تان مقایسه و خود را شبیه او کنید.
5-صدای خودتان را ضبط کنید
یک گفتوگو را در ذهن خود مرور و شروع به صحبت کردن در رابطه با آن موضوع کنید و در همان حین صدای خودتان را ضبط کنید. هرروز یک گفتوگو را تمرین کنید؛ بعد از گذشت چند روز اول و آخرین صدای ضبط شده خود را گوش کنید و به نقاط قوت و ضعف خود پی ببرید؛ خواهید دید که نسبت به ضبط اول پیشرفت کردهاید.
6- از اشتباه نترسید
یکی از دلایلی که باعث پایین بودن روابط اجتماعی میشود، ترس از اشتباه برای صحبت کردن در جمع است. در چنین مواردی باید روی باورهای خود کار کنید؛ به این باور برسید که چه اشکالی دارد گاهی اشتباه کنید یا حتی در صحبت کردن تپق بزنید. هیچکس کامل نیست و هر انسانی ممکن است اشتباه کند بنابراین با این نگاه میتوانید قویتر در مقابل دیگران ظاهر شوید.
این کارها را اگر به مدت یک تا دو ماه پیاپی تمرین کنید به مرور می توانید در میان آدم های غریبه و جمع های جدید صحبت کنید و از اعتماد به نفس بالایی برخوردار شوید. به این نکته دقت کنید که اطرافیان هم می توانند در تقویت روحیه شما نقش داشته باشند و با تشویق هایشان مشوق شما برای صحبت کردن و تعامل با دیگران شوند.
داشتن روابط اجتماعی بالا دید اطرافیانتان را نسبت به شما تغییر می دهد و باعث می شود دیگران روی شما حساب باز کنند پس تمرین کنید تا در تعامل با دیگران شجاع باشید.